321sport

Conform studiilor, peste 60% dintre cei care încep să facă sport renunță după primele șase săptămâni. Cauzele sunt multiple. La fel și scuzele.

Ca să treci mai ușor peste „plouă”, „e întuneric”, „e frig”, „e departe”, „e târziu” sau peste orice altceva inventezi ca să nu-ți pui pantofii de alergare în picioare, alătură-te unui grup care aleargă săptămânal.

Să știi că am fost și noi, cei din redacție, ca tine, adică la momentul în care am luat decizia de a începe alergarea.

Am trecut rapid peste momentele de euforie, când ne-am cumpărat echipamentul, și am înjurat printre dinți după primii kilometri.

Da, la dracu’! După „o viață” casă – birou – casă, presărată cu tentații culinare, lenevit pe canapea și vizionat seriale episod după episod, este greu să începi să faci orice. După pri- mii kilometri, mi se părea imposibil să mă mai aplec să-mi dezleg șireturile.

Plus că, da, știu, alergarea nu pare, cel puțin la prima vedere, cel mai spectaculos mod de a-ți petrece timpul liber. Și în astfel de momente, orice ai citi sau ți-ar spune cineva legat de cât de sănătos este, ce beneficii are pentru organismul tău, cât de frumos este să alergi în aer liber, termenii tăi de comparație sunt tot burgerul, berea cu prietenii, ronțăitul de snackuri la TV.

Și întotdeauna lista cu „plăceri nevinovate” o bate pe cea cu obiceiuri sănătoase. Așa că dacă simți că motivația ta o ia razna și Netflix-ul te atrage nemilos spre canapea, este timpul să te alături unui grup de alergare.

Radu Restivan este „sufletul” 321sport

Am făcut și eu asta. Din toate motivele de mai sus, dar și pentru că am simțit că e important să am măcar o zi pe săptămână în care alergarea să fie la o oră și la un loc fixe.

E fix ca o întâlnire. Ți-o treci în agendă și faci tot posibilul să ajungi, fără să întârzii. Întâlnirile 321 sport au loc în București, în fiecare marți, la ora 19:30, în parcul Herăstrău dinspre Piața Charles de Gaulle. Și sunt deja la cel de-al treilea sezon. Adică, este fix ca și cu serialul tău preferat. Te-a prins un sezon și nu ai cum să le ratezi pe următoarele.

Pe Radu Restivan l-am cunoscut virtual prin natura a ceea ce aveam amândoi de făcut la birou. Probabil, acesta a fost un motiv în plus să merg la prima întâlnire….

Radu a lansat programul #dela1la21 pentru a-i ajuta pe cei ca mine să treacă peste toate problemele și să alerge un semimaraton. Obiectivul sezonului actual este participarea la semimaratonul de la București, în luna mai.

Numărul de episoade este aproape direct proporțional cu numărul de săptămâni, din momentul în care începe un sezon. Acum, de exemplu, e sezonul 5, episodul 20.

Au fost și câteva săptămâni de pauză, dar doar din motive de siguranță pentru cei din grup, după zăpezile căzute în București și temperaturile cu mult sub 0 grade Celsius. Adică, fix ca un serial de pe Netflix.

Nici dacă nu ești cea mai sociabilă persoană din lume nu trebuie să-ți faci griji. Chiar dacă ajungi pentru prima oară la întâlnirile grupului 321sport, o să vezi, te integrezi imediat.

Pe Radu îl recunoști imediat pentru că este cel mai „agitat” și, de cele mai multe ori, are și o boxă cu muzică. Pentru că, da, alergarea pe muzică este și mai eficientă.

Înainte să ajung la 321sport nu mai alergasem vreodată peste 5 kilometri. Un tur de parc are cam 7 kilometri. Ceea ce putea deveni rapid o problemă. Din fericire, nu a fost.

În primul rând, am fost motivat să termin un tur pe care l-am asimilat cu un tur de circuit de Formula 1 și chiar nu aveam cum să mă opresc undeva pe la jumătate, chiar dacă ar fi însemnat să mă tăvălesc până la final. Ceea ce, recunosc, aproape că s-a întâmplat.

Partea cea mai frumoasa a fost însă că Radu nu a lăsat pe nimeni în urma și s-a întors după toți cei care erau mai în spate. Și îți spun sigur că asta te va ajuta și pe tine să termini primul tur de parc, chiar dacă nu ai mai alergat, niciodată, 7 kilometri.

În plus, întâlnirile încep întotdeauna cu încalzirea și se termină cu o sesiune de stretching, adică elementele de bază care te ajută să te ferești de accidentari și să te mai poți mișca a doua zi dimineața. Dacă adaug și socializarea de după, unde Florin Vișan este, de cele mai multe ori, responsabilul cu cateringul, când membrii grupului aduc fructe, apa, ceai și alte bunătăți care să-ți refacă moralul după efortul depus, atunci clar 321sport este modul ideal de a te antrena pentru primul tău semimaraton.

Comunitatea 321sport te motivează să-ți atingi obiectivele

Cred că principalul avantaj pe care-l are Radu este că și el a trecut prin aceeași situație ca mine sau ca tine. Avea kilograme în plus, nu făcea mișcare și era mai prieten cu scaunul de la birou și cu canapeaua, decât cu mersul pe jos. Și tocmai de aceea atmosfera din grup este perfectă pentru a te face să-ți atingi scopul.

Să alergi alături de 50–60 de oameni în același timp este clar o motivație suplimentară, iar atmosfera plină de energie din cadrul grupului a fost un boost care m-a ajutat să trec peste primele șase săptămâni care, spun specialiștii, sunt decisive.

Adică, dacă treci de acest hop, șansele să renunți la „viața sportivă” sunt mult mai mici. Și, dacă tot ce ți-am spus până acum nu te-a convins, ei, bine, ia în calcul că atunci când vei alerga primul tău semimaraton vei avea în jurul tău o gașcă supermișto, gata oricând să-și sacrifice un „personal best” pentru a te ajuta și încuraja să termini această provocare.

Și, crede-mă, nu există ceva mai tare decât asta.

Grupul 321sport este primul cu care am alergat, dar am vrea să vedem care este atmosfera și în celelalte grupuri, inclusiv din alte orașe în afară de București.

Așa că, dacă vrei să povestim despre grupul tău, lasă-ne toate detaliile într-un comentariu și ne vedem apoi la alergare. Iar povestea o pot citi apoi toți membri grupului aici pe runningmag.ro.

Citește și: Andrei Gligor: “Ce să iei în rucsac la o cursă de alergare în deșert!”

Urmărește RunningMag.ro pe FacebookYouTubeTwitterInstagramGoogle + și Mixcloud

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

three + twenty =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.