Alexandru Nicolae Soare

Alexandru Nicolae Soare a câștigat cursa seniorilor la Campionatul Național de Semimaraton desfășurat pe 30 martie, în Parcul „Crâng” din Buzău.

După două ediții desfășurate la Craiova, în 2017 și 2018, Campionatul Național de Semimaraton din acest an a fost organizat de Federația Română de Atletism în Parcul Crâng din Buzău.

Pentru Alexandru Nicolae Soare, atletul originar chiar din Buzău, Campionatul Național de Semimaraton a fost doar un concurs de verificare. Alergătorul s-a instalat în fruntea clasamentului încă de la start și a condus până la final.

A reușit să termine competiția cu timpul de 1:03:47, realizând un nou record personal pe această distanță (rezultatul fiind cu aproape 4 minute mai bun decât al alergătorului clasat pe a doua poziție). Recordul său anterior era de 1.04.06, timp realizat la Campionatul Mondial din Danemarca (2014).

Alexandru Nicolae Soare a devenit anul acesta campion național în proba de semimaraton pentru a treia oară consecutiv, după ce a câștigat cu 66.02 în 2017 și cu 65.11 în 2018).

“Nu am avut o strategie de cursă, cum nu am în general la concursurile la care particip. Eu iau de fiecare dată cursa pe cont propriu, nu stau la plasă. De fiecare dată aleg să mă poziționez de la început cât de bine știu că pot”, a declarat campionul României la semimaraton după încheierea cursei.

Au trecut 10 ani de la primul semimaraton alergat de Soare Nicolae Alexandru (cu timpul de 1:11:49), timp în care atletul buzoian a acumulat experiență și mulți km. În vârstă de 27 de ani, el a început să alerge la vârsta de 14 ani, urmând mai apoi Liceul cu program sportiv „Iolanda Balaș Soter” din Buzău, sub îndrumarea lui Vasile Popa.

În aprilie 2016 s-a calificat la Jocurile Olimpice din 2016 de la Rio de Janeiro, după ce a realizat un timp de 2:18:52 la maratonul de la Hamburg. Specializarea lui este însă proba de 10.000 de m, probă în care a fost laureat cu argint în cadrul Campionatul European pentru tineret din 2013, Universiada de vară din 2015 și Universiada de la Taipei din 2017.

De asemenea, la Cupa Europei din 2018, timpul realizat pe acestă distanță a fost de 28.25:38, cel mai bun rezultat românesc din ultimii 33 de ani, Soare devenind astfel unul dintre cei mai de perspectivă atleți români pe acest gen de distanțe.

Atletul buzoian este în prezent legitimat în cadrul a două cluburi sportive: CSM Bacău și CS Știința Bacău, unde se pregătește sub conducerea antrenoarei Cristinei Alexe.

Obiectivele principale în perioada următoare sunt Cupa Europei şi Campionatul European pe echipe, în proba de 5.000m (în 2019). Pentru ediția de anul viitor, de la Tokyo, Soare țintește baremul în proba de 10.000m.

Citește și: 5 sfaturi de urmat pentru a-ți îmbunătăți cel mai bun timp

Urmărește RunningMag.ro pe FacebookYouTubeTwitterInstagramGoogle + și Mixcloud

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 × 5 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.