Alex Diaconu

Alex Diaconu la 6’ de recordul național al probei de triatlon pe distanță lungă – 3.8 km înot, 180 km bicicletă, 42 km alergare

Duminică, 5 iunie 2016, a avut loc la Veneția, Italia, cursa de triatlon pe distanță full- 3.8km înot, 180km bicicletă, 42km alergare – din cadrul circuitului Challenge Family.

Competiția Challenge Family se desfășoară în 21 de țări și numără 44 de curse de triatlon pe distanță full (înot- 3.8km, bicicletă- 180km, alergare- 42km) sau half (înot- 1.9km, bicicletă- 90km, alergare- 21km).

Peste 60.000 de competitori de pe 4 continente participă la cursele organizate în acest circuit, care, nu fără fundament, a fost premiat de mai multe ori ca având unele dintre cele mai bine organizate evenimente din lumea triatlonului.

CITEȘTE ȘI: Alex Diaconu este imaginea oficială a mărcii Dare2Tri în România

Alex Diaconu, multiplu campion național de triatlon si deținător al mai multor recorduri naționale, a participat la categoria PRO, alături de alți 20 de sportivi.

Alex a parcurs proba de înot în 56’58”, fiind liderul celui de-al doilea grup și ieșind al 5-lea din apă.

Proba de bicicletă a terminat-o în 5h:11’06” ducându-l pe locul al 13-lea la finalul celor 180km.

Maratonul, terminat în 3h:07’, care este și proba preferată a lui Alex, l-a propulsat 4 poziții în clasament, ocupând la final locul 9 în categoria lui.

Un rezultat bun, date fiind condițiile dure de concurs cu soare și caldură ucigătoare.

Alex se află încă în Italia pentru recuperare, cu toate acestea am reușit să aflăm de la el câteva detalii despre cursă și obiective:

CITEȘTE ȘI: Barkley Marathon: omor din culpă sau sinucidere?

RM: Alex, ce timp ți-ai propus ca target pentru această cursă?
Alex Diaconu: Puțin sub 9h:15’

RM: Ce te-a împiedicat în îndeplinirea acestui obiectiv?
Alex: În proba de bicicletă am întâmpinat probleme pe care nu le-am anticipat. Primii și ultimii 20km au fost foarte tehnici, cu poduri, spirale, treceri pietonale și multe trotuare . Asta a făcut ca media orară la ciclism să scadă foarte mult, de la aproape 36km/h, cu cât am mers mai toata distanța, până la ~32.5km/h.

RM: Cum ți s-a părut proba de înot? Dar cea de bicicletă? Alergarea?
Alex: La înot am mers temperat, deoarece nu poți câștiga foarte mult la această probă. În schimb, dacă nu te temperezi poți pierde enorm mai târziu. La ciclism am mers constant toată probă, având grijă foarte mare la nutriție, cadență și menținerea poziției aerodinamice indiferent dacă eram pe urcare, coborâre sau viraje.

La alergare am avut ceva emoții, deoarece la cursele anterioare pe distanțe lungi “îmi cam pica pianul” pe la km 14. Așadar, am alergat constant 1h32′ pe primii 21 km și 1h35 pe ultimii 21. Căldura de 34 C la umbră și umiditatea de 70% au fost o mare provocare. Mi-am îndreptat atenția pe folosirea tehnicii corecte de alergare și pe nutriție.

În câteva cuvinte, curenți puternici la înot (am ieșit din apă al 5-lea la 2’22” față de primul), vânt puternic la bicicletă și căldură și umiditate la alergare.

RM: Care sunt punctele la care trebuie să mai lucrezi pentru a-ți atinge targetul?
Alex: În genere, sunt foarte mulțumit de revenirea pe distanțele lungi. Mi-am respectat planul inițial, dar au fost câteva elemente neprevăzute care m-au împiedicat în atingerea obiectivului. În principiu, toate probele pot fi îmbunătățite, dar acest progres necesită timp.

RM: Care sunt următoarele competiții internaționale la care vei participa?
Alex: Am câteva competiții în minte, dar încă nu sunt hotărât. Cu siguranță va fi încă un concurs pe distanță lungă, dar nu știu deocamdată pentru care mă voi decide. Factorii esențiali vor fi recuperarea, ce tocmai a început, și componenta financiară, ce va avea un cuvânt major de spus chiar în alegerea competitiei.

RM: Ce obiectiv principal ți-ai propus pentru anul competițional 2016?
Alex: Obiectivul principal al sezonului este să scad sub 9 ore pe distanța lungă. Acest target nu implică doar pregătire specifică, ci și selectarea unui traseu cât mai potrivit din punct de vedere al condițiilor de desfășurare și aici mă refer la diferența de nivel, vânt, temperatură etc.

RM: Mulțumesc, Alex și multă baftă în calendarul competițional 2016 și în îndeplinirea obiectivelor!

Urmărește RunningMag.ro pe Facebook, YouTube, Twitter, Instagram și Google +

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

twenty + 1 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.