Alessandro Zanardi

Alessandro Zanardi (Italia) a încheiat cu succes cea de-a doua participare la triatlonul pe distanţă mare din Hawaii (SUA). Sâmbătă, pilotul oficial BMW şi ambasadorul mărcii BMW a participat pentru a doua oară la prestigiosul test de anduranţă.

Obiectivul său a fost să-şi îmbunătăţească timpul de la debutul din 2014 şi a reuşit acest lucru – în ciuda unor condiţii extrem de dificile, cu vânt puternic şi temperaturi caniculare, de peste 35 de grade Celsius. Italianul în vârstă de 48 de ani a parcurs distanţa totală de 226,255 kilometri în 9h40’37”. Prin aceasta, el a fost mai rapid cu şapte minute faţă de anul trecut.

Cu acest timp, Zanardi a obţinut un rezultat general foarte bun: el s-a clasat pe locul al 167-lea dintr-un total de 2.425 de participanţi care au luat startul în acest an. În plus, el a obţinut victoria în categoria sa, divizia “PC” pentru participanţi cu dizabilităţi fizice.

Triatlonul a constat dintr-o probă de înot, de 3,86 km, în apele oceanului, o secţiune de ciclism de 180,2 kilometri şi una de alergare pe distanţa unui maraton întreg, 42,195 kilometri. Zanardi, care are ambele picioare amputate, a trebuit să parcurgă întreaga distanţă exclusiv prin forţa braţelor. În proba de ciclism, el a folosit modelul de handcycle cu care este obişnuit, iar în cea de alergare a utilizat un scaun cu rotile olimpic.

În această cursă, Zanardi şi-a dovedit încă o dată determinarea şi voinţa de a nu ceda, pentru că, de-a lungul zilei, a trebuit să treacă peste diferite provocări. “A fost o aventură. A fost aproape o certitudine că se va întâmpla ceva neprevăzut, iar astăzi s-a întâmpla imediat”, a declarat italianul. “Nu ştiu de ce, dar, când eram la punctul de întoarcere în proba de înot, am început să simt ameţeli. Am fost foarte speriat la acel moment: m-am gândit că risc să mă înec dacă cedez acolo pentru că toată lumea ar fi trecut peste mine. Din fericire, am putut vedea fundul oceanului, aşa că m-am concentrat foarte mult pe acest lucru şi am putut gestiona ameţeala. Dar a fost prezentă până la final şi nu m-am simţit bine când am trecut la handcycle. În prima jumătate de oră, mi-a fost frig şi am tremurat.” Dar Zanardi a continuat, decis să încheie competiţia.

“Apoi, motorul a început să funcţioneze şi totul a fost în regulă. De fapt, a fost chiar extrem de plăcut”, a spus el, vizibil încântat. Cu toate acestea, în cea de-a doua jumătate a secţiunii de ciclism, vântul puternic s-a înteţit din nou: “Situaţia s-a înrăutăţit continuu, iar ultimii 50 de kilometri au fost foarte dificili. În plus, a fost şi foarte cald. Căldura se degaja din drum şi, fiind atât de jos, a fost foarte, foarte dificil. Dar am văzut că toată lumea a avut dificultăţi. Performanţele oamenilor din jurul meu au scăzut, cu toţii au fost nevoiţi să încetinească pentru că, din punct de vedere fizic, a fost o situaţie dificilă pentru toată lumea – cauzată de vânt şi, mai ales, de căldură.”

În ciuda acestor condiţii, Zanardi şi-a îmbunătăţit timpul în comparaţie cu anul trecut – chiar dacă admite că plănuise să fie şi mai rapid. “Am crezut că pot încheia în mai puţin de 9h40′, dar nici cu scaunul cu rotile olimpic nu am putut îmbunătăţi pe când aş fi crezut pentru că obosisem”, a declarat el, subliniind cât de mare este provocarea acestui triatlon. “Dar este în regulă – pe total, sunt foarte, foarte fericit de performanţele mele. Şi este un motiv bun să revin la anul şi să încerc din nou!”

Acum, Zanardi va reveni în Europa. Week-endul următor (17-18 octombrie), el va participa la finala sezonului DTM 2015, la Hockenheim (Germania), unde va pilota BMW M4 DTM Race Taxi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

one + 5 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.