Ana Maria Brânză

Orice sport practici, sigur la un moment dat apare și alergarea în programul tău de antrenament. De data aceasta am vrut să vedem ce înseamnă alergarea pentru Ana Maria Brânză.

Antrenamentele de alergare fac parte din majoritatea disciplinelor sportive și contribuie la creșterea performanțelor atleților. Și pentru Ana Maria Brânză ziua de antrenament se termină cu alergare sau înot.

Ana Maria Brânză are în palmares medalia de argint la JO din 2008 de la Beijing, este campioană olimpică pe echipe la ediția din 2016 de la Rio de Janeiro și este multiplă campioană și europeană la spadă, atât cu echipa, cât și individual. Toate acestea au un singur numitor comun: ordinea.

„Performanța impune ordine. Ordine în gândire, în alimentație, în viața de zi cu zi, în tot ceea ce faci. Este dificil uneori să te poți ține de un program având în vedere că azi ești acasă, peste două zile în cantonament și apoi zbori pe un alt continent pentru o competiție, dar în mare parte reușesc să-mi mențin același program.” – Ana Maria Brânză

Pentru un sportiv profesionist, programul de antrenament este unul peste care nu sare niciodată. Pentru Ana Maria, ziua începe cu un mic dejun copios.

„Este cea mai frumoasă parte a zilei pentru mine. Este momentul meu de liniște și sursa de energie din care mă hrănesc toată ziua. Apoi urmează un antrenament care durează între 2 și 3 ore, în funcție de perioada de pregătire în care ne aflăm. Obligatoriu o oră de odihnă după masa de prânz și un alt antrenament care durează aproximativ două ore. Dacă simt că mai am resurse în ziua respectivă, mai ies la alergare sau merg la bazin.” – Ana Maria Brânză.

Pentru a face față la cel mai înalt nivel în competițiile de scrimă e nevoie de o formă fizică excelentă.

„Ani la rând ne-am antrenat după ureche, chiar dacă probabil pare greu de crezut. În ultima perioadă am beneficiat de prezența unui prepartor fizic și progresele nu au întârziat să apară. Exercițiile de coordonare, cele pentru forța explozivă, sunt prezente mai mereu în ședințele noastre de pregătire.” – Ana Maria Brânză

Scrima este o disciplină anaerobă și specialiștii aseamănă efortul depus cu cel al unui sprinter la start. 

„Să înțeleg de aici că pot fi un mic Bolt? Într-adevăr, efortul pentru o tușă este concentrat în câteva secunde și probabil de aici comparația. Dar niciodată nu mi-au plăcut alergările pe distanțe scurte, mai departe de ecranul televizorului.” 

Și pentru Ana Maria Brânză, alergarea a adus un plus pe planșă.

„În perioada junioratului eram întotdeauna cea care „fugea” prima de alergare. Apoi am observat că după o perioadă de pregătire fizică generală, în care se pune accent pe alergări, aveam alt suflu pe planșă, ceea ce era un mare câștig. Așa am început să alerg, pentru ca mai apoi să descopăr minunata lume a alergătorilor și chiar să termin un semimaraton. Și n-am de gând să mă opresc aici.” 

Cu ceva timp în urmă a lansat campania „Aleargă de ziua ta” și i-ar plăcea să reia acest proiect.

„Încă de la început mi-am propus ca această campanie să fie una de conștientizare. Prin exemplul personal, le puteam arăta oamenilor cât este de ușor să te distrezi, să faci mișcare și o faptă bună în același timp. La evenimentele noastre, toată lumea câștiga. Cel care trece linia de sosire primul nu e cu nimic mai presus decât ultimul venit, dar fiecare participant câștiga la final timp petrecut cu prietenii, își punea organismul în mișcare și ajuta pe cineva. Acestea sunt cele trei elemente de bază alea campaniei. Pe lângă acest lucru, am vrut să mă adresez în mod special celor care nu fac sport în mod constant, de aceea și lungimea traseelor a fost aleasă ca fiecare să poată parcurge distanța fără probleme. Important este să le stârnim oamenilor interesul față de mișcare și până în momentul de față mă pot declara mulțumită, fiindcă am cunoscut persoane care mi-au spus că au alergat pentru prima dată în viața lor la una dintre „petrecerile” marca „Aleargă de ziua ta”.

Preferă cursele de rezistență Viteza de reacție, cea de execuție, forța explozivă, toate sunt calități indispensabile unui scrimeur. Totuși, când vine vorba de alergare, Ana Maria preferă cursele pe distanțe lungi.

„N-am fost înzestrată cu niște calități motrice de excepție. Toată viața am muncit și a trebuit să trag de mine pentru a fi la nivelul celorlalte colege, iar anduranța îmi pare un pariu „tu cu tine”. E vorba de limite și bariere pe care tu le pui și tot tu le dai jos.”

Ana Maria Brânză a câștigat aurul olimpic cu echipa la JO de la Rio. A fost vicecampioană olimpică la la Beijing, în 2008, de două ori campioană mondială pe echipe (2010, 2011) și de șapte ori campioană europeană (2013 la individual și 2006, 2008, 2009, 2011, 2014 și 2015 pe echipe).

A fost declarată cea mai bună spadasină din lume în sezoanele 2007–2008, 2008–2009, și 2012–13, egalând recordul deținut de franțuzoaica Laura Flessel-Colovic.

Foto: Andrei Toboșaru

Citește și: Karlie Kloss: „Alergarea mă ajută să îmi limpezesc gândurile”

Urmărește RunningMag.ro pe FacebookYouTubeTwitterInstagramGoogle + și Mixcloud

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

1 × 3 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.