Max Meyer - alergarea in fotbal

Despre alergarea în fotbal am vorbit cu Max Meyer, mijlocașul echipei Chrystal Palace din Premier League.

Forma fizică face diferența între două echipe de valoare apropiată, în special la final de meci. Atunci se vede care dintre jucători mai pot da totul pe teren după aproape 90 de minute de joc.

Max Meyer are 23 de ani și joacă pentru Chrystal Palace în Premier League pe postul de mijlocaș ofensiv. Jucătorul german a fost și ambasador global Nissan și a fost inclus în campania de promovare a parteneriatului dintre marca japoneză și UEFA Champions League.

Max Meyer are 1,73 metri și joacă în ghete Nike Magista Opus FG – Radiant Reveal. Și, da, antrenamentul de alergare este extrem de important pentru un mijlocaș, mai ales că un jucător pe această poziție aleargă cel mai mult într-un meci de 90 de minute.

„Este condiția de bază atunci când joci la mijlocul terenului să fugi cel mai mult din echipă. În medie, eu alerg aproximativ 12,5 km pe meci.” – Max Meyer.

Adică, ar avea nevoie de aproape patru meciuri pentru a parcurge distanța unui maraton. Specialiștii de la cluburile din Bundesliga spun că pentru un atlet e foarte greu să reziste solicitărilor și schimbărilor de ritm din timpul unui meci, dar și că este greu pentru un fotbalist să alerge la un maraton fără o pregătire specifică.

Max Meyer - alergarea in fotbal

Fotbalul este deja un sport care include alergarea și, doar prin jocul efectiv, un fotbalist are o condiție fizică bună. Dar și aici antrenamentul face diferența.

„Îmi place antrenamentul de joc care include alergarea, pentru că așa pot să alerg mult, fără să mă concentrez neapărat pe asta. Așa cum se întâmplă și în meciul propriu-zis.” – Max Meyer.

La Max Meyer este crucial să aibă un ritm exploziv, să se lupte pentru fiecare minge și să sprinteze spre poartă. Pentru asta există un antrenament specific, iar Chrystal Palace are un antrenor special de alergare la echipă.

„De fiecare dată, antrenorul nostru vine cu exerciții noi care să ne crească viteza. De cele mai multe ori, intervalele de alergare sunt legate cu exerciții de coordonare și diverse concursuri în cadrul echipei. Așa ne crește și motivarea.” – Max Meyer.

Un interval de antrenament la Chrystal Palace durează două ore și asta se traduce și prin câțiva kilometri buni de alergare. Viteză sau rezistență? La întrebarea asta, Max Meyer a răspuns rapid.

„Pentru un mijlocaș, sunt esențiale amândouă. Sunt jucători care au un tempo și o explozie mai mari, iar alții, care profită mai mult de rezistență. Cred însă că în fotbalul modern care se joacă azi trebuie să le ai pe amândouă”.

Pentru un jucător de fotbal este foarte importantă perioada de pregătire dinaintea începerii unui sezon pentru că un club de top poate juca 50–60 de meciuri, mai ales dacă se califică în fazele superioare din Champions League sau Europa League.

Un atlet de top nu are niciodată atâtea competiții într-un sezon. Din punctul de vedere al nutriției, Max Meyer nu are vreo dietă specială:

„În general, sunt foarte conștient de importanța nutriției și mănânc foarte sănătos. Nu am însă o dietă specială și mă simt foarte bine”.

Recuperarea după joc este una foarte importantă și Max Meyer îi acordă o importanță deosebită:

“O alergare ușoară te readuce în formă după un meci cu un consum mare de efort. Nu există pauză totală după un meci, dar primul antrenament de după acesta nu este unul foarte intens”.

Foto: FC Schalke 04, Nissan

Citește și: Antrenament la intensitate maximă cu Ciprian Marica

Urmărește RunningMag.ro pe FacebookYouTubeTwitterInstagramGoogle + și Mixcloud

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

17 − 8 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.