Mituri despre alergare

Sincer, cred că am auzit la mituri și tâmpenii despre alergat încât stau și mă întreb ce aș fi făcut dacă le ascultam. Probabil că nu aș mai fi alergat vreodată, nu?

Iată câteva chestii esențial-paranoice pe care le poți auzi, dar și adevărul gol-goluț despre ele.

De obicei, avem 5, 7 sau 10 lucruri despre ceva. După ce am analizat situația cu atenție, mi-au ieșit 9 mituri despre ce vorbesc cei care stau pe margine, despre noi, cei care alergăm.

Trebuie să te umfli cu carbohidrați  ca un nemernic

Nu, nu trebuie să faci asta. Este în regulă să mănânci niște paste înainte de o cursă lungă, dar nu trebuie să ajungi să ai porecle gen Rigattoni sau Carbonara pentru că înainte de fiecare antrenament de alergare tu te afunzi în paste.

Prea mulți carbohidrați te vor încetini, într-o cursă scurtă.

Alergătorii adevărați poartă pantaloni ciudat de scurți

Greșit. Deși te ajută să ai un pantalon de alergare adecvat — care să îți dea libertate de mișcare maximă, adică scurt, vei observa că alergătorii cei mai buni alături de care participi la competiții sunt îmbrăcați care cum dorește.

Mai precis, care cum se simte mai bine. Nu te speria, dacă alergi, nu înseamnă că vei fi nevoit să vezi multe picioare de bărbați dezgolite. Și dacă alergi ca să faci asta, înseamnă că ai o problemă. Nu că noi am avea ceva cu problema asta a ta, este ok…

Dacă alergi prin oraș, trebuie să continui să alergi pe loc la semafoare

Asta e o mare prostie. Chiar și într-o competiție, te vei opri să bei apă, să te hidratezi sau să-ți faci nevoile.

Dacă prinzi un „roșu”, stai calm și nu traversa aiurea. Chiar și aplicația ta de alergare va detecta asta și va opri cronometrul, deci nu e nicio panică. La verde poți să o iei din loc măcar puțin mai odihnit.

Dacă alergi, faci pe tine

Poți să faci și asta, sincer, dacă nu vrei să te oprești din alergare. Totul pentru victorie, nu? Altfel însă, la competiții e plin de toalete, iar dacă ieși tu singur de capul tău la o alergare mai lungă, fă-ți traseul gândindu-te și la locuri unde ai putea să oprești pentru a-ți satisface nevoile elementare.

Iar dacă alergi prin pădure, prin natură, nu te stresa prea mult, devino una cu natura, au și copacii nevoie de ceva lichid, iar tu ai nevoie să poți alerga mai departe.

Kilometrii sunt totul

Și asta e o prostie. Desigur că e bine să reușești să alergi mulți kilometri, pentru că poate vei reuși chiar să termini un maraton, la un moment dat.

Dar nu contează să alergi 15 km ca și cum te-ai plimba. Mai important este cum te-ai simțit tu la alergare și cât de mult ai dat la antrenament. La alergare nu contează întotdeauna cantitatea, cât calitatea. Kilometrii nu sunt totul.

Alergătorii sunt niște ciudați singuratici

Dacă vezi un tip sau o tipă care aleargă de nebun/ă pe stadion sau prin parc, asta nu înseamnă că are probleme la cap.

Poate că în ziua în care tu gândești asta despre el/ ea, comunitatea în care aleargă nu are zi de întâlnire.

Ai să râzi, dar alergătorii sunt oameni care adoră să socializeze, aleargă în grup și își fac prieteni noi la competiții.

Alergătorii sunt niște ciudați care se înțeleg doar între ei

Pentru că am stabilit că nu sunt singuratici, iată că se spune și asta despre ei — „ăștia care aleargă vorbesc de înțeleg doar ei”. Este normal ca într-o comunitate cu un subiect comun bine stabilit să auzi lucruri despre treaba asta.

Alergătorii se vor lăuda cu „PB”, cu „PACE”, cu „BPM” și vor vorbi despre echipament de zici că ei îl vând, nu că îl cumpără.  Cam atât, în rest, tot la discuții despre politică, fotbal, mașini și băute se va ajunge.

Adică, poți să stai liniștit printre alergători, vă veți înțelege, până la urmă. Oricum, nu e nimic complicat și sunt șanse mari să te prindă și pe tine, așa că trage cu urechea, că nu se știe când începi să alergi și tu primii kilometri.

Alergarea este plictisitoare

Cea mai mare minciună din istoria alergării este că aceasta este plictisitoare. Asta este, de fapt, o scuză, o piedică pe care și-o pun cei care încă se gândesc dacă să alerge sau nu.

Alergarea este foarte tare, te ajută psihic și fizic și, chiar și dacă nu faci nimic toată ziua, vei vedea că dacă alergi pierzi timpul mai frumos decât pe canapea.

Dacă te distrezi  când alergi, nu ești un alergător  adevărat

Doaaaaammmmnneeeee, ce prostie, Doamne! Dacă auzi pe cineva că te comentează când te vede că râzi în timp ce alergi, poți să nu mai discuți cu el niciodată, nu are nicio treabă cu fenomenul.

Toți oamenii care aleargă se distrează, fie în alergare, fie în grupul de alergare, fie după. Alergatul îți aduce bucurie din toate punctele de vedere și asta înseamnă că ești fericit și că te distrezi.

Citește și: Îngerașul Victoria’s Secret, Izabel Goulart se menține în formă prin alergare

Urmărește RunningMag.ro pe FacebookYouTubeTwitterInstagramGoogle + și Mixcloud

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

1 × 4 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.