Alergare în coborâre

Aici nu e vorba doar de a lăsa gravitația să-și facă treaba. Avem un ghid care te ajută să ajungi de sus până jos mult mai eficient. În alergare.

Alergarea în coborâre poate fi un moment în care încerci să te mai odihnești puțin, după o urcare lungă, dar în același timp te poate ajuta să câștigi timp prețios într-o competiție de alergare. Trebuie doar să știi ce să faci și să ai încredere în tine.

Apleacă-te în față

Instinctul natural atunci când alergi în jos este să te apleci pe spate și să aterizezi pe călcâie. Corpul se simte mai sigur în acest mod, dar nu este deloc eficient și dă un efect de frânare. Încearcă să te apleci în față ușor și să stai perpendicular cu dealul. Acest fapt îți va aduce centrul gravitațional în față, permițându-ți să aterizezi cu greutatea pe picioare.

Fă pași scurți și mai rapizi

Pași lungi și aterizarea în fața șoldurilor are un efect de încetinire și poate rezulta în absorbirea forței de către mușchii cvadricepși, ceea ce poate duce la febră musculară. Cel mai bine este să alergi mai ușor și mai puțin, să aterizezi cu piciorul mai aproape de șolduri și cu un genunchi mai flexat. Această cadență este importantă mai ales pe teren denivelat.

Relaxează-ți brațele

Lasă-ți mâinile să se relaxeze de la umeri, decât să le ți într-un mod rigid. Dacă vei urmări alergători buni care coboară un deal, vei vedea că mâinile lor se comportă ca cele ale unei păpuși, fiind extrem de libere. Nu, nu au pierdut controlul mâinilor, ci doar își folosesc mâinile pentru balans.

Uită-te la doi metri în față

Ca și atunci când conduci o mașină sau mergi cu bicicleta, trebuie să înveți să citești terenul din fața ta. Uită-te pe jos la aproximativ 2 metri în fața ta, în loc să te uiți direct la picioare. Pe porțiunile mai ușoare, scanează pământul dinainte ca să ști peste ce urmează să alergi.

Antrenează-te

Alergatul pe coborâre e o abilitate și, ca orice abilitate, o poți îmbunătăți cu antrenament. Cei mai buni alergători pe coborâre sunt cei care fac asta în fiecare zi. Caută zone deluroase și antrenează-te cel puțin 10 minute pe zi. Începe cu o coborâre ușoară și fugi 20 de secunde pe ea.

Folosește pantofii de alergare potriviți

Pantofii de alergare care îți oferă o aderență bună sunt esențiali. Există nenumărate modele din care să alegi, Inov-8, Salomon și Walsh fiind trei dintre cele mai cunoscute modele.

Pregătește-te cu exerciții de forță și coordonare

Adaugă exerciții de forță la rutina ta săptămânală, mai ales pentru partea de jos a corpului. Adaugă genuflexiuni, fandări și ridicări. Axează-te pe exerciții care îți dezvoltă picioarele pentru a fi mai rapid.

Nu uita de creier

Nu trebuie să îți „stingi” creierul atunci când alergi. De fapt, nu e deloc bine să faci asta. Trebuie să lucrezi la balans, coordonare și reacții la cald, în timp ce îți dezvolți abilitatea să absorbi impactul la alergatul pe coborâre. Doar atunci vei putea să te relaxezi atât corporal, cât și mental pe alergările în coborâre.

via Red Bull Content Pool

Vrei să nu ratezi nici un număr RUNNING MAG / FITNESS MAG în 2020? Abonează-te!

 Abonează-te la RUNNING MAG / FITNESS MAG Print Edition 

Pentru a nu rata nimic din ceea ce postăm urmărește RunningMag.ro pe FacebookYouTubeTwitterInstagramGoogle + și Mixcloud

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

five × 1 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.