Personal Best sau “PB”. Cel mai des lucru despre care vei fi întrebat atunci când te vei întâlni cu alți alergători. Care este cel mai bun timp al tău?
Este referința lumii în care ai intrat, este timpul care te separă sau te apropie de ceilalți, dar, cel mai important, este cea mai mare cifră pentru tine.
Și asta cea mai mare cifră ar fi bine să fie… cât mai mică. Iată cinci pași pe care să-i urmezi dacă vrei să ai un PB cât mai bun.
Setează-ți un obiectiv clar
„Vreau să alerg cinci kilometri tare”, „Vreau să îmi îmbunătățesc de la competiție la competiție timpul la un semimaraton”, „Vreau să alerg 100 de kilometri”.
Încă de la început, dinainte de primul timp, de prima cursă, de prima performanță, trebuie să ai setat clar un obiectiv. Acest „PB” va însemna timp final bun, o medie din ce în ce mai mică de ritm, minute/ kilometru sau distanța alergată?
Nu încerca să alergi după mai mulți iepuri PB deodată, nu vei prinde niciunul. Eu, spre exemplu, mi-am propus inițial să alerg un semimaraton cât mai aproape de o oră și 30 de minute.
După primele curse, am ajuns la concluzia că îmi pot îmbunătăți foarte bine raportul minute/ kilometru și pentru 2016 mi-am propus să alerg cât mai multe curse de 10 km, iar la finele anului să am o medie cât mai apropiată de 3:30 minute per kilometru.
Asta, pentru ca în 2017 să pot îndeplini primul obiectiv, „semi în 90 de minute”… Setează-ți un obiectiv clar, muncește strict pentru el și PB-ul tău va avea o imagine clară.
Fii realist
Chiar dacă „încercarea moarte n-are”, nu uita că alergarea te solicită extrem psihic, dar mai ales fizic. Nu te arunca aiurea. Ia-o încet și acceptă-ți limitele.
Dacă tu alergi acum 10 km într-o oră, este clar că la prima cursă nu vei putea să faci asta în 40 de minute decât dacă ești pregătit să te accidentezi sau să ajungi direct la spital după finiș.
Nu face asta. Ia-o treptat, îmbunătățirea PB-ului este o chestiune de răbdare și de antrenament eficient și corect. Nu te supraestima, pentru că vei avea de suferit și pentru că riști să îți faci rău, dar și pentru că probabilitatea este mare să nu-ți atingi PB-ul fantasmagoric.
Concentrează-te pe obiectiv
Ca și în viață, trebuie neapărat să te concentrezi pe obiectiv. „Eyes on the prize”, spun englezii. Vrei un PB care constă în „X”, nu pierde asta din vedere la antrenamente, atunci când te gândești la nutriție, când iei decizii care ar putea să îți afecteze drumul către acest PB sau în timpul unei curse.
Atenție însă să nu devii fanatic. A te concentra pe obiectiv nu înseamnă a te distruge psihic. Stai concentrat, dar nu uita: cu răbdare și cu perseverență se obțin rezultate, nu cu panică și cu stres.
Gândește antrenamentele
După ce ți-ai setat un PB, gândește-ți antrenamentele. Vorbește cu un specialist, cu un runner mai experimentat, du-te la niște cursuri de atletism, ia-ți antrenor. A alerga un maraton nu înseamnă doar a alerga zilnic în parc. Asta nu o să te ajute. Va trebui să alternezi antrenamentele de viteză cu cele de forță și apoi cu cele de durată. Dacă vrei PB în trail, antrenamentul trebuie să includă și alergări în teren accidentat.
Dacă te interesează viteza pe distanțe scurte, ai nevoie de mai multă forță decât de rezistență. Și așa mai departe. Corpul tău este fantastic, tu ești magnific, gândește antrenamentele și PB-ul tău se va prăbuși după fiecare cursă!
Distrează-te, frate!
Dacă devii fanatic sau maniac, nu vei ajunge nicăieri. Fă din antrenamente, din obiective și gânduri o parte firească a vieții tale și nu uita că dacă te distrezi făcând ce îți place sau ce îți dorești, vei avea rezultate mult mai bune decât te-ai așteptat tu vreodată. Nu lua lucrurile în glumă, dar fă o glumă atunci când îți este greu și vei vedea că asta este egal cu un shot de adrenalină direct în creier. Și vei ști ce înseamnă „shot de andrenalină în creier” după ce îți dobori primul PB.
Citește și: Primii pași spre marea alergare cu Alex și Kivu
Urmărește RunningMag.ro pe Facebook, YouTube, Twitter, Instagram, Google + și Mixcloud