5 motive pentru care e bine să participi la un maraton

Maratonul în sine nu este doar un concurs de alergare, el trebuie văzut şi din perspectivă subiectivă, iar aici intervine succesul personal, autodepăşirea şi învingerea limitelor, sentimentul de libertate şi de autodeterminare (automotivare).

Alergi deja de ceva vreme în competiții de alergare, dar încă nu ești decis dacă și când să participi la primul maraton? Ei bine, avem 5 motive care pot să te convingă să faci asta. Dar doar dacă ești suficient de bine antrenat pentru o astfel de provocare și nu ai niciun fel de probleme din punct de vedere medical.

„În cazul în care ai o slăbiciune, un maraton te va ajuta să o identifici.” – Frank Shorter, medaliat cu aur la maraton la Olimpiada de vară din 1972 de la Munchen.


Experimentarea corporală şi mentală
este primul motiv pentru care este bine te înscrii la un maraton.

„ Maratonul constituie un eveniment din care înveţi despre corpul şi despre spiritul tău. Deci, cât alergi nu mai are nicio relevanţă. Faptul că mintea este cea cu adevărat puternică nu mai este o noutate, deoarece, corpul este epuizat după primii 30 de kilmoteri, iar restul este oferit de minte.” Paula Radcliffe, de trei ori câștigătoare a maratonului de la New York.

La întrebarea „De ce oamenii aleg să înceapă cu un maraton?”, psihologul Andreas Marlovitz oferă un răspuns atipic; el crede că experienţa existenţială joacă un rol important, ba chiar face o paralelă cu religia

„Maratonul este o experienţă existenţială; naşterea unui copil sau moartea ca proces firesc constituie şi ele situaţii existenţiale din viaţa de zi cu zi. Însă în timpul cursei de alergare, pentru a putea merge înainte şi a ajunge la finish, participanţii epuizaţi caută să se refugieze din această situaţie, concetrându-se, de exemplu, pe aplauzele publicului şi lăsând totodată încurajările prietenilor. Această reorientare sau reconsolare reprezintă o situaţie asemănătoare cu cea din religie, atunci când omul vede în ea un refugiu.” – Andreas Marlovitz

Un al treilea motiv este încrederea în forţele proprii, încredere care este stimulată de maraton. Terminarea cursei este, din punct de vedere spiritual, un sentiment glorios, sentiment pe care şi-l doreşte orice participant.

Conform studiilor Dr. Lutz Aderhold, maratonul stimulează încrederea în forţele proprii şi rezolvă eventualele crize personale. (de identitate). Sănătatea, fitnessul, evenimentele comune şi aprecierea au un rol important în ceea ce priveşte participarea dar, chiar şi în această situaţie există diferenţe de sex, vărstă şi de experienţă.

Pe lângă motivele care intră în sfera sănătăţii spirituale sau corporale, există şi motive sociale pentru care este bine să participi într-un maraton şi anume evenimentul în sine, care adună zeci de mii de participanţi şi sute de mii de spectatori.

Acest lucru este nemaiîntâlnit, niciun alt sport de alergare nu mai adună cantitatea aceasta impresionantă de oameni, ceea ce constituie şi un mare stimul. Evenimentul, este anunţat şi prin intermediul reţelelor de socializare, ceea ce ajută la o informare mai rapidă a prietenilor şi a cunoscuţilor, creând astfel o comunitate (de susţinători) în creştere.

Conceptul de maraton este folosit simbolic şi pentru atingerea unor obiective prin muncă şi perseverenţă. Faptul că alergătorii care s-au înscris la maraton se fălesc cu acest lucru, ceea ce poate fi tradus şi prin „renume”, ajută la îndeplinirea obiectivului – reuşita.

„Alergătorii dezvoltă o serie de caracteristici pozitive: sportivii se pot automotiva, îşi pot atinge limitele şi trec în ochii celorlalţi ca fiind perseverenţi, cu o voinţă puternică, determinaţi, muncitori şi disciplinaţi. Acestea constituie trăsături importante la locul de muncă. Toate acestea fac ca alergatul sa fie plăcut.” – Andreas Butz, trainer motivațional

Potrivit lui Butz, avantajul participanţilor la maraton este vizibil şi numeric: unul din zece directori de companii din Germania aleargă în mod regulat la maraton, iar în ceea ce priveşte populaţia, doar o personaă din 600 face acest lucru.

Vrei să nu ratezi nici un număr RUNNING MAG / FITNESS MAG în 2020? Abonează-te!

 Abonează-te la RUNNING MAG / FITNESS MAG Print Edition 

Pentru a nu rata nimic din ceea ce postăm urmărește RunningMag.ro pe FacebookYouTubeTwitterInstagramGoogle + și Mixcloud

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

4 + 6 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.