Nike Breaking2 - Maraton în sub 2 ore

Eliud Kipchoge a avut un ritm incredibil pe circuitul de la Monza, în încercarea de a coborî sub două ore pe distanța unui maraton în cadrul proiectului Nike Breaking2. Kenyanul a fost la 26 de secunde de o performanță incredibilă.

În 1954, Sir Roger Bannister a alergat mila în mai puțin de 4 minute. Bannister nu a doborât doar un record, ci a redefinit pur și simplu ceea ce putea face un atlet. Plecând de la această poveste, Nike a lansat programul Breaking2. Și după încercarea de la Monza, întrebarea este: oare când va putea cineva să alerge un maraton în mai puțin de două ore?

CINE SUNT ATLEȚII

Primul punct din acest program a fost identificarea atleților capabili să obțină o astfel de performanță. Nike i-a ales pe Eliud Kipchoge (Kenya), Lelisa Desisa (Etiopia) și Zersenay Tadese (Eritrea), care vor încerca imposibilul în cadrul programului Breaking2.

ELIUD KIPCHOGE

Eliud Kipchoge

Eliud Kipchoge, 32 de ani, a câștigat medalii olimpice și mondiale. Eliud a început să alerge după ce a terminat liceul, alături de antrenorul și mentorul său, Patrick Sang, cel care-l antrenează și acum.

Eliud a câștigat bronzul la 5.000 de metri la JO de la Atena, argint în 2008 la Beijing și aurul la maraton în 2016 la Rio. În 2016, a câștigat Maratonul de la Londra, cu timpul de 2:03:05, record personal.

 

ZERSENAY TADESE

Zersenay Tadese

Zersenay Tadese, 34 de ani, a fost primul medaliat olimpic din Eritrea în 2004, când a luat bronzul la Atena în proba de 10.000 de metri. Este de cinci ori campion mondial la semimaraton (2006-2009 și 2012).

Zersenay a participat la patru ediții ale Jocurilor Olimpice (2004, 2008, 2012 și 2016) și deține recordul mondial la semimaraton, cu timpul de 58:23.

 

 

 

LELISA DESISA

Lelisa DesisaLelisa Desisa, 26 de ani, aleargă și el semimaratonul în mai puțin de 60 de minute. Are în palmares victorii în curse importante precum Boilermaker 15K, Cherry Blossom 10-mile, Bolder Boulder 10K și Delhi Half Marathon.

Lelisa a debutat la maraton cu timpul de 2:04:45 în 2013, la Dubai Marathon. A câștigat ediția din 2013 a Maratonului de la Boston, iar după atentatele de atunci a returnat medalia orașului Boston, în onoarea victimelor. În 2015, a câștigat din nou la Boston, iar în 2016 a terminat pe locul secund.

 

 

CE SPUNE OMUL DIN SPATELE PROIECTULUI

Sandy Bodecker, VP proiecte speciale la Nike, este convins că Breaking2 va redefini atletismul, dar cu siguranță va influența și alte sporturi.

Sandy Bodecker

„Sunt un visător și lucrez alături de alți visători la acest proiect. Pentru noi nu există locul secund, așa că vom face tot ce putem, fizic și psihic, ca să ne atingem obiectivul. Să cobori sub bariera de două ore pentru un maraton poate transforma complet sportul. Cu siguranță, va avea un impact major asupra potențialului uman de acum încolo. Am ales trei atleți foarte puternici din punct de vedere psihic, deoarece eu cred că acesta este factorul care va face diferența.”

LOCAȚIA PERFECTĂ

Oare există așa ceva? Berlin, Boston, Londra, New York sunt locațiile unde se desfășoară maratoane celebre. Pentru majoritatea celor care se află la start este suficient dacă ajung la sosire. În schimb, pentru Eliud Kipchoge, Lelisa Desisa și Zersenay Tadese, atleții din programul Nike Breaking2, este important să coboare sub timpul de două ore pe distanța unui maraton.

Pentru a-și putea atinge obiectivul, echipa Nike a căutat numeroase trasee posibile și s-a oprit asupra unei bucle de 2,4 kilometri pe Autodromo Nazionale Monza, circuitul unde se desfășoară, printre altele, și Marele Premiu al Italiei la Formula 1.

Circuitul de la Monza

Locația a fost ideală din mai multe puncte de vedere: temperatura medie este în jur de 12 grade Celsius, statistic în acea perioadă a anului este înnorat, iar vântul nu are schimbări bruște. În plus, asfaltul asigură o aderență foarte bună, iar lungimea buclei este perfectă pentru a gestiona pace-ul, hidratarea și nutriția.

Startul în cursă s-a dat sâmbătă, 6 mai, la ora 6:45, ora României, pe cel mai rapid circuit din Formula 1. Condițiile meteo au fost aproape ideale: viteza vântului a fost de 0,4 km/h dinspre nord, temperatura în aer a fost de 11,3 grade Celsius, iar umiditatea în aer, de 79%.

CE SPUN CERCETĂTORII?

Conform unui studiu publicat în Sports Medicine de o echipă de la Universitatea din Colorado Boulder, este posibilă alergarea distanței unui maraton în mai puțin de două ore.

Calculele matematice au pornit de la capacitatea lui Dennis Kimetto de a alerga cu timpul de 2h:02:57, iar unul dintre factori a fost, de exemplu, folosirea unei perechi de pantofi de alergare mai ușori cu 100 de grame decât cei folosiți în 2014 de kenyan.

În afară de aceasta, mai intră în joc locația și organizarea potrivite. Plus condiții meteo perfecte, cu vânt care să nu bată niciodată din față, de exemplu.

PACERI

În total, au fost 32 de atleți de top care au jucat rolul de paceri pe toată durata evenimentului. La start au fost șase paceri care s-au rotit apoi pe parcursul fiecărui tur pentru a păstra ritmul necesar ca în final timpul să fie de sub 2 ore.

Strategia Nike de a folosi paceri este și unul dintre motivele pentru care recordul stabilit nu va fi omologat, acesta rămânând de 2:02:57 stabilit de kenyanul Dennis Kimetto la Maratonul de la Berlin în 2014.

Poziționarea pacerilor s-a făcut după numeroase studii în tunelul de vânt pentru a vedea exact care este poziția cea mai bună nu doar a lor, în fața alergătorului, ci mai ales a atletului, pentru a beneficia de cele mai bune condiții.

CUM A ARĂTAT ECHIPAMENTUL

În primul rând, trebuie menţionat că trioul de atleţi a primit tot echipamentul personalizat, construit special pentru ei şi numai pentru ei. Fiecare alergător a fost măsurat şi analizat în cel mai mic detaliu, pentru ca inginerii de la Nike să le ofere haine şi pantofi care să ajute la obţinerea performanţei, nu să o împiedice.

Echipament Nike Breaking 2

Un prim aspect luat în considerare este aerodinamica şi frecarea cu aerul. Pentru a micşora efortul de înaintare prin aer, atât tricoul, cât şi pantalonii sunt mulaţi şi construiţi dintr-un material care asigură ventilaţia şi confortul climatic. La nevoie, cei trei sportivi pot folosi manşete de braţe care să le păstreze corpul în temperatura optimă, în cazul unei zile mai reci.

Tot pentru a ajuta coeficientul aerodinamic, gambele alergătorilor au avut lipite pe laterale benzi speciale Nike Aeroblade.

Nu în ultimul rând, pantofii Nike Zoom Vaporfly Elite sunt o operă de artă. Talpa groasă de 21 de milimetri asigură protecţie la impact şi susţine reculul. Inserţia din fibră de carbon a fost calibrată pentru greutatea fiecăruia, oferind rigiditatea necesară, dar fără a obosi astfel muşchii gambei. Ca şi în cazul restului echipamentului, au fost create caneluri care să ajute la aerodinamică pe toată perioada alergării.

Pantofi de alergare Nike Breaking2

STRATEGIA DE CURSĂ

Lelisa Desisa, Eliud Kipchoge și Zersenay Tadese au avut o strategie specială penru a reuși să coboare la sub 2 ore pe distanța unui maraton.

În fața plutonului, la o distanță de 6 metri, a rulat în permanență o mașină electrică, pentru a nu emite noxe și gaze de eșapament în zona de respirație a atleților. Pe display-ul amplasat pe mașină, la fiecare 200 de metri parcurși apăreau informații importante pentru atleți. Pentru a putea coborî sub bariera celor două ore, atleții nu-și permit să piardă nicio secundă. Și tocmai de aceea alegerea pacer-ilor a fost și ea extrem de importantă.

Aceștia au avut un rol special și au rămas în permanență alături de atleți, pe toată durata alergării. În permanență, în grupul fruntaș au fost doar 6 paceri și s-a alergat mereu într-o formă de triunghi. Niciun pacer nu a alergat mai mult de două tururi de 2,4 km, la fiecare ieșire a sa pe circuit. Coregrafia schimbării pacerilor pe toată durata cursei a fost una senzațională și a funcționat perfect.

De asemenea, hidratarea fiecăruia dintre atleți s-a făcut personalizat.

Kipchoge, Desisa și Tadese au avut o strategie diferită din acest punct de vedere și aportul de energizante s-a făcut în funcție de studiile efectuate pe parcursul celor doi ani de când a început acest proiect.

Pentru fiecare dintre cele 17 tururi, atleții au avut sticluțe cu un mix de carbohidrați (între 60 și 100 ml). În 12 din cele 17 sticle a fost o băutură standard, iar în restul a fost o băutură personalizată pentru fiecare, fie cu o concentrare mai mare de zahăr, fie o combinație de zahăr cu cofeină.

CUM S-A DERULAT CURSA

Lelisa Desisa a ieșit din lupta pentru un timp de sub două ore după aproximativ 16 kilometri, el având și două luni în care nu s-a putut antrena la capacitate maximă din cauza unor probleme medicale, așa cum a declarat după cursă. Timpul final pentru el a fost de 2:14:10!

Zersenay Tadese a pierdut ritmul undeva la jumătatea cursei și a trecut linia de sosire în 2:06:51, însă cu o îmbunătățire majoră a recordului său personal de 2:10:41.

Eliud Kipchoge a fost în grafic până aproape de kilometrul 30, după care a încercat să mențină un ritm cât mai apropiat de cel stabilit pentru a coborî sub două ore pe distanța unui maraton. Kipchoge a sprintat pe final și a trecut linia de sosire cu 26 de secunde peste timpul de 1:59:59.

CE FACE CONCURENȚA
adidas reprezintă în acest moment singura amenințare reală pentru Nike, în ceea ce privește coborârea la sub 2 ore pe distanța unui maraton. Totuși, producătorul german a ales o altă strategie și speră că reușească această performanță în timpul unei competiții, în timp ce Nike a pregătit „un test de laborator”.

adidas a lansat programul Sub2, odată cu prezentarea pantofilor de alergare creați special pentru un maraton, adizero Sub2.

Pantofii au fost purtați pentru prima oară anul acesta la maratonul de la Tokyo, de Wilson Kipsang.

adizero sub2

Pentru dezvoltarea pantofului ce le permite atleţilor să termine cursa în mai puţin de două ore, adidas Innovation Technologies a testat performanţa unei game variate de materiale la temperaturi diferite şi pe suprafeţe diverse.

Cele mai bune prototipuri au fost apoi supuse unor teste riguroase şi unui proces de perfecționare realizat în colaborare cu atleţii de elită, inclusiv cu Wilson Kipsang, care a reușit cea mai bună performanță personală la Berlin, în 2013, unde a terminat cu timpul de 2h:03:23.

Foto: Nike

Citește și: O oră de alergare ne prelungește viața cu alte 7 ore

Urmărește RunningMag.ro pe FacebookYouTubeTwitterInstagramGoogle + și Mixcloud

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

14 − 1 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.