Eliud Kipchoge - Patrick Sang

Eliud Kipchoge a lăsat fără replică lumea alergătorilor după ce a stabilit un nou record mondial de 2:01:39 la maratonul de la Berlin.

Pe site-ul echipei sale, NN Running Team, a vorbit despre cele 12 motive pentru care kenianul a reușit uluitoare performanță care a impresionat lumea alergării.

Cei 7 ani de acasă

Fiind cel mai mic dintre cei cinci copii din familia sa, Eliud a rămas fără tată la o vârstă fragedă. Chiar și așa mama lui, de profesie învățătoare, a fost un model de excepție pentru acesta. „M-a învățat să muncesc și să respect toți oamenii”, explică Eliud.

Antrenorul ideal

Eliud a avut un noroc monumental fiind crescut la doar câțiva kilometri de locul unde se afla și Patrick Sang, omul considerat ca fiind unul dintre cei mai buni antrenori de alergători de anduranță din lume. Patrick, un fost campion mondial și olimpic, l-a întâlnit pentru prima dată pe Eliud la vârsta de 16 ani într-o cursă locală. După ce l-a văzut, cei doi au început o colaborare care se desfășoară cu succes de 17 ani încoace.

„Ca și antrenor, Patrick a avut un rol important în dezvoltarea mea. E mai mult decât un antrenor, e un îndrumător de viață și este foarte bun la a ne explica modul în care trebuie să privim viața în situații dificile și că mereu sunt două părți ale unei situații.”

Cariera pe pistă

Înainte de a se axa pe viața de maratonist, Eliud a fost unul dintre cei mai buni atleți ai generației sale. La 18 ani l-a învins pe Hicham El Guerrouj și pe Kenenisa Bekele, colegul său de la NN Running Team, câștigând titlul la 5000 de metri în Paris. Și-a adjudecat mai apoi argintul la 5000 de metri la olimpiadele de la Atena și Beijing. Aceste curse i-au permis să termine maratonul de la Berlin într-un ritm uluitor de 2:52 minute pe kilometru.

Grija pentru corp

În timpul carierei de 16 ani, Eliud a suferit de pe urma câtorva accidentări, însă infinit mai puține decât cele pe care le suferă orice om normal în aceeași perioadă de timp. Sportivul spune că totul se datorează grijii pe care o are pentru propriul său corp. „Fac streching. Sunt atent cu masajele și fac aerobic în prima lună a oricărui sezon. Fac tot ce pot pentru a-mi menține condiția la maximum.”

Depășirea provocărilor

În timpul carierei sale, Eliud s-a remarcat prin puterea de a face față provocărilor de toate felurile. A excelat la temperaturi ridicate câștigând maratonul de la Londra în aprilie. A triumfat pe o ploaie torențială în 2017 la maratonul berlinez și chiar și cu doi ani în urmă pe străzile aceleiași capitale germane, chiar dacă amândoi pantofii de alergare i s-au rupt și a terminat cursa cu picioarele sângerânde.

„Ce am văzut la Londra a fost un Eliud care poate face față oricăror provocări, la fel cum l-am văzut și la Berlin. Are un mod unic de a face față acestor încercări. Toate aceste dovezi m-au convins că este un atlet cu o minte puternică și unică”, a declarat Patrick, antrenorul său.

Stai calm și mergi mai departe

Dacă ești calm și fără izbucniri vei fi un maratonist de succes. „Păstrându-ți calmul poți să gândești mai clar și având mai multă răbdare poți să te pregătești cel mai bine pentru a face o cursă frumoasă”, a precizat Eliud.

Planificarea e importantă

După ce a câștigat primul lui maraton acum cinci ani la Hamburg, Eliud a înțeles cât de important este să planifici fiecare kilometru din cei 42,2 ai unei curse. „Dacă nu te pregătești bine pentru cursă nu ai cum să câștigi. Înainte de maraton îmi fac un plan cu echipa mea și cu antrenorul.”

„Evaluăm lungimea și durata cursei și apoi analizăm elementele fundamentale pentru antrenament. Așa că, atunci când Eliud ajunge la startul cursei, toate elementele de care are nevoie pentru a performa la maximum sunt puse cap la cap”, a spus și Patrick.

O sete de cunoaștere

Fiind o fire curioasă, Eliud este un cititor înrăit de cărți de dezvoltare personală și nu s-a sfiit să citească despre alte lumi în afară de cea a atletismului. Eliud a călătorit la Londra pentru a petrece timp de calitate cu echipa de fotbal Tottenham Hotspur, dinPremier League, acolo unde s-a întâlnit cu antrenorul Mauricio Pochetino și a deprins câteva lecții importante.

Un grup de antrenament grozav

Eliud s-a antrenat mereu cu un grup de atleți de top. De când a intrat în echipa NN Running Team în aprilie 2017, grupul său de elite a devenit aproape cel mai bun din lume. „Suntem ca frații aici, nu îți vine să crezi că venim de la mii de kilometri depărtare unul de altul.”

Rămâi umil

Eliud este cunoscut ca fiind “The Boss Man” în grupul de antrenament, dar este totodată unul dintre cei mai umili oameni de pe pământ. Chiar dacă este un superstar și un multimilionar, a rămas cu picioarele pe pământ și participă chiar și la spălarea dușurilor și colectarea frunzelor din jurul zonei de pregătire.

Atenție la viteză

Eliud este un sportiv de anduranță, însă în ultimii ani maratonistul a lucrat din greu pentru a-și îmbunătăți viteza. „Antrenorul m-a pus să fac exerciții specifice alergătorilor de viteză, care nu sunt uzuale pentru maratoniști, dar care m-au ajutat enorm.”

Fii încrezător de sine

Puterea mentală a lui Eliud e de neclintit. Modul în care gândește și încrederea în abilitățile sale sunt extraordinare. Pentru incredibilul maratonist de 33 de ani, maxima vieții sale e clară ca apa de izvor. „Vreau să arăt că ființa umană nu are limite. Aș vrea să pot spune fiecărui om că poate face absolut orice vrea, tot ce trebuie să facă pentru asta fiind să creadă în el însuși.”

via NN Running Team 

Citește și: 5 lucruri care te vor convinge să alergi mai mult pe plajă

Urmărește RunningMag.ro pe FacebookYouTubeTwitterInstagramGoogle + și Mixcloud

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

five × 3 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.