Semimaratonul de la New York

– Tati, ce naiba o să vorbești cât aleargă oamenii ăia, acolo, la New York? E adevărat, nu e maraton, e „semi”, dar, pe bune, ce naiba povestești atâta timp?!

Aceasta a fost întrebarea care mi-a fost adresată de mai mulți prieteni în zilele premergătoare Semimaratonului de la New York, din week-end-ul care tocmai ce a trecut și care a fost transmis de Eurosport.

Grea întrebare! Mai ales când habar nu ai cum va fi transmisia. Am comentat Maratonul de la Beijing, de la Mondialele de atletism de anul trecut. Am așadar experiență! Și, vă spun sincer, nu e ușor să comentezi o asemene probă.

Ai câțiva favoriți, despre ale căror performanțe primești câteva detalii, plus ceva declarații și cam atât. În rest, trebuie să cauți, asta dacă ții la comentariu. Iar eu chiar țin. Îmi place să vin cu chestii „pe lângă”, cu ajutorul cărora să captezi atenția publicului.

Și, într-adevăr, transmisia nu m-a ajutat prea mult. Cunoșteam traseul, așa că m-am pregătit cu amănunte despre orașul New York, în general, și despre locațiile traversate, în special. Adică despre celebrul Central Park, despre renumita Times Square, despre Hudson River, despre … despre multe alte locații!

Dar tot nu îmi ajungea! Așa că am intrat în istoria acestei probe, de semimaraton, adică, plecând de la cursa-mamă, cea a maratonului.

Și așa am povestit despre războiul dus de orașele-stat grecești împotriva Imperiului Persan din anul 490 înainte de Hristos, despre Fidipide, mesagerul care a alergat distanța dintre Maraton și Atena doar pentru a apuca să spună: „Nenikikamen”, adică „Am învins”, după care a murit epuizat, omul în cinstea căruia, peste mai bine de două milenii, baronul Pierre de Coubertin a inclus proba de Maraton în programul Jocurilor Olimpice moderne.

Acesta e motivul pentru care oamenii aleargă cei 42,195 de km!

Am vorbit apoi despre cei 21,0975 km ai semimaratonului, parcă mai omenească această distanță (!), și despre istoria probei, despre implicațiile ei dincolo de sport, de miile de oameni care aleargă această probă doar pentru că iubesc alergarea.

Și am ajuns la recordurile de participare. Și mi-am notat o cifră incredibilă, 79.719, care reprezintă numărul record de participanți de la un semimaraton! Iar asta s-a întâmplat în anul 2000, la „Broloppet” celebra cursă ce traversează printre altele nebunia aia de pod numită Øresundsbroen, care leagă malul Suediei de insula artificială Pepparholm și care face până la urmă legătura între Copenhaga și Malmö.

La semimaratonul de la New York, pe lângă profesioniștii care vin de cele mai multe ori doar pentru câștig, au mai alergat 20.000 de oameni. Oameni normali, care iubesc alergarea. Iar, pentru al doilea an consecutiv, a fost organizată o cursă pentru copii!

Organizatorii spun doar atât: „Vrem să scoatem în evidență importanța alergării”! Atât!

Cursa adună la start și persoane cu dizabilități, oameni până la urmă normali, amatori sau campioni din această categorie.

Cam asta a fost, în mare, pregătirea mea pentru semimaratonul de la New York. Din respect pentru concurenți nu puteam să nu trag din greu la „antrenamente”, pentru că și ei s-au pregătit transpirând din greu!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

eight + eight =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.